Risør Hotel er et gammelt og ærverdig hotell med en omfangsrik historie. Hotellet er bygget i fire trinn. Første trinn, Skipperstua, ble bygget i 1861. Thomas Thiis, en av byens velstående, ville huse tilreisende arbeidere etter bybrannen det samme året. Skipperstua ble da brukt som kombinert lagerlokale og sovesal. Det ble etterhvert behov for å huse flere arbeidere. Neste byggetrinn ble derfor påbegynt i 1863. Hotellet fikk nå 11 rom, vaskekjeller og en sovesal på loftet. Hotellet kunne nå huse opptil 40 mennesker. Hotellet ble siden overtatt av familien Saastad. De drev hotellet frem til 1969. Hotellet ble så kjøpt av Kristin Münter som totalrenoverte bygget innvendig, og i 1974 ble nok en fløy med ti rom bygget. Ytterligere byggetrinn ble utført i 1982 og 1986. Dette medførte bla en konferansesal med plass til 120 mennesker.


I slutten av 2008 ble hotellet kjøpt av Mona Gjester og Dag Eikeland. Vertsparet driver sammen Risør Hotel i tillegg til sommerrestauranten Stangholmen Fyr. Hotellet ligger bokstavelig talt på brygga i Risørs kulturhistoriske sentrum. Stangholmen Fyr ligger på den sentrumsnære øya Stangholmen (5 minutter med båt fra sentrum) helt ute ved Skagerrak og søndre innseiling til Risør . Å drive med servering, overnatting og kultur i den hvite by ved Skagerrak, som mangedobler folketallet i sommersesongen, innebærer travle og lange dager, men for oss har denne tilværelsen utviklet seg til en livsstil. Mona – har bakgrunn fra økonomi og service, med internasjonal læretid fra Sveits. Dag er utdannet kokk og har lang erfaring med å bygge opp serveringssteder. I de siste 18 årene har paret drevet postkortidyllen Stangholmen Fyr og de senere år også Risør Hotel.